Verslag van activiteiten

2024

Hieronder vindt u alle verslagen van de activiteiten in het jaar 2024 in pdf-formaat. Zo kunt u desgewenst nog even terugkijken op de activiteiten waar u wel of niet aan deel heeft genomen.

Klik op 'Download' bij het gewenste verslag en het bestand opent zich vanzelf.

Lezing Waarom Mensen Huilen 13 Nov 2024 Pdf
PDF – 174,5 KB 0 downloads
lezing Veilig Verkeer NL - 9 oktober 2024
PDF – 191,3 KB 1 download
Lezing Eenzaamheid - 18 september 2024
PDF – 128,7 KB 0 downloads
Excursie Lubosch Ransdaal - 10 sept 2024
PDF – 404,5 KB 0 downloads
Verslag-NoordBrabants Museum - 6 september 2024
PDF – 310,5 KB 0 downloads
Verslag Rondleiding Stadhuis Heerlen - juni 2024
PDF – 358,5 KB 0 downloads
Verslag Boottocht over de Maas - 10 juli 2024
PDF – 319,4 KB 0 downloads
Verslag Modeshow oude klederdrachten - 11 juni 2024
PDF – 361,1 KB 0 downloads
Excursie Lubosch Ransdaal - 10 sept 2024
PDF – 404,5 KB 0 downloads
Verslag Lezing Plafondschilderingen - 22 mei 2024
PDF – 143,8 KB 0 downloads
Verslag excursie Abdij Lilbosch -19 april 2024
PDF – 321,8 KB 0 downloads
Verslag lezing Vitaal t jaar rond - 10 april 2024
PDF – 176,3 KB 0 downloads
Verslag excursie Risk Factory in Venlo - 21 maart 2024
PDF – 273,5 KB 0 downloads
Verslag lezing Natuurportretten - 13 maart 24
PDF – 142,8 KB 0 downloads
Bezoek Eurode BC - 29 februari 2024
PDF – 153,5 KB 0 downloads
Workshop porselein schilderen - 20 februari 2024
PDF – 142,5 KB 0 downloads
Lezing Lang zullen we leven - 14 februari 2024
PDF – 362,8 KB 0 downloads
Lezingen Kunstgeschiedenis 17 En 31 Jan 2024 Pdf
PDF – 225,8 KB 0 downloads

Verslag: Lezing over eenzaamheid door Frank Geerings - 18 september 2024

Wat is eenzaamheid?
Het is een chronische ziekte, die andere ziektes in de hand werkt. Het veroorzaakt veel stress en hierdoor ontstaan ziektes, zoals hartinfarcten, beroertes, dementie, hoge bloeddruk, enz.

40% van de mensen voelt zich eenzaam en 60% heeft zich eenzaam gevoeld. Het zijn niet alleen ouderen, 27% is tussen de 16 en 25 jaar.

Er zijn 3 verschillende vormen van eenzaamheid:

  • sociale eenzaamheid (meerderheid mannen);  de mensen hebben minder contacten als ze zouden willen.
  • emotionele eenzaamheid (meerderheid vrouwen); de mensen hebben wel veel contacten, maar hebben geen maatje. Ze voelen zich niet vrij genoeg om over hun gevoelens te praten.
  • existentiële eenzaamheid, de mensen voelen zich verloren, hebben geen rol in het leven en voelen zinloosheid. Vroeger hadden ze nog zingeving, geloofsgemeenschappen.

Oorzaken van eenzaamheid kunnen zijn: scheiding of verlies, slechte relatie, geldproblemen, mantelzorg, pensionering, pesten, verhuizing/andere woonomgeving, werkeloosheid. Mensen hebben vaak verlatingsangst door een trauma bijv. in hun jeugd. Ze durven zich niet meer te binden. Mensen zijn meer individualisten geworden.

Bestrijding eenzaamheid: De overheid voert gericht beleid tegen eenzaamheid. In 2015 is de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) in werking gekomen.
Bouwkundig wordt goed gekeken hoe je wijken inricht: bijvoorbeeld geen grote flats, terugkeer bibliotheken maar nu als multifocale ruimtes. Aandacht voor armoedebestrijding, gezondheidszorg.

Maar mensen moeten het zelf doen, je ziet n.l. niet aan iemand of die eenzaam is. Het is subjectief. Degene die eenzaam is moet dit zelf doorbreken. De machteloosheid moet doorbroken worden. De balans is verstoord. Er moet bewustwording zijn, dat er eenzaamheid is. Dit moeten we met zijn allen creëren.

Als mensen dit niet zelf kunnen, dan moeten ze hulp zoeken. Je kunt proberen om ze over de drempel te helpen, ze proberen naar een hobby te begeleiden. Maar dan moet je wel erachter komen of ze eenzaam zijn. Men moet vertrouwen winnen bij de ander. Mensen zijn soms erg wantrouwend en hebben angst voor afwijzing. Er is geen standaardoplossing en het werkt niet voor iedereen hetzelfde.

Daarom is er de themaweek van de eenzaamheid, dit jaar van 26 september tot en met 2 oktober, voor extra aandacht.

Verslag: Excursie naar  Lubosch in Ransdaal - 10 september 2024

Dinsdag 10 september zijn we met auto’s naar Lubosch geweest in Ransdaal.

Zoals we allemaal bezig zijn met het verduurzamen van onze huizen, zo ook zijn er steeds meer akkerbouwers en veeboeren, die zich de vraag stellen of ze nog wel door kunnen gaan op de huidige manier en tenslotte tot de conclusie komen dat het roer om moet. Zo ook deze familie in Ransdaal die hun bijdrage willen leveren aan de transitie van de landbouw. Ze runnen hun vernieuwde concept pas vanaf 2021 en zijn begonnen met de aanplant van een voedselbos, een tuinderij en het inrichten van een natuurvoedingswinkel, waar ze hun producten kunnen. Daarnaast ontvangen ze gasten belangstellenden om hen kennis te laten maken met deze manier van voedsel produceren.

Op 10 september waren wij bij hun te gast.

We werden ontvangen met koffie of thee, hierna kregen we via een aantal foto’s uitleg over wat er zowel te zien en te doen is, oa het voedselbos. Bomen en stuiken gepland.
Daarna volgde een heerlijk lunch met groentesoep of tomatensoep. Pasta met verse groenten en brood, álles vegetarisch en biologisch.
Na afloop werd er een wandeling gemaakt naar het voedselbos.
Eenmaal terug werden we getrakteerd op kleine hapjes, tomaat, radijs, kaas en broodkoek samen met broodbier en Louter Kombucha, zonder alkohol. Hierna werd er flink geshopt in de boerderij winkel.
Al met al een geslaagde en leerrijke middag.

Verslag: Met de bus naar het Noord-Brabants museum op 6 september 2024

Op 6 september is het Vrouwengilde naar het Noord-Brabants museum geweest. Deze excursie is ons aangeboden door de stichting Museum Plusbus. Deze stichting wil het mogelijk maken dat mensen die anders moeilijk een museum kunnen bezoeken dat nu wel kunnen.
We werden opgehaald door de Plusbus en een Plusbus was het ! Een prachtige ruime bus met zelfs een lift en een heel vriendelijke chauffeur!

In het museum kregen we in kleine groepen een rondleiding door de tentoonstelling Veranderland die liet zien hoe het Brabantse land in de loop der tijd veranderd is en dan gezien door het oog van kunstenaars.
Na een goed verzorgde lunch was er tijd om op eigen gelegenheid door het museum te dwalen en om, zoals sommige deelneemsters deden, Bossche bollen te kopen voor thuis.
We kunnen terugkijken op een interessante en goed georganiseerde excursie en gaan ons meteen aanmelden voor een volgende!

Verslag:  Rondleiding stadhuis Heerlen op 21 juni en 26 juli 2024

Op 21 juni was er een rondleiding georganiseerd naar het stadhuis in Heerlen. De belangstelling bij de leden voor de rondleiding was zo groot, dat er in juli een tweede groep dames ervan kon gaan genieten!

Beide groepen werden rondgeleid door dhr. Luc Peters, projectleider van de gemeente, die ons veel verteld heeft, heel veel op een heldere en duidelijke wijze. Hij is als projectleider zowel betrokken bij de nieuwbouw als bij renovatie en vertelde over de symboliek in de architectuur van zowel de nieuwbouw als ook van het oude raadhuis van Frits Peutz, de twee gebouwen die met elkaar verbonden zijn .

Zo’n 80 jaar geleden werd het huidige raadshuis van Heerlen gebouwd naar een ontwerp van architect Peutz, die in Heerlen al meerdere gebouwen ontworpen had, waaronder het fameuze Glaspaleis, de stadschouwburg en de Annakerk. Het nieuwe raadhuis was nodig omdat het oude raadhuis, gebouwd in 1877, inmiddels te klein was geworden. Het oude raadhuis van architect Johannes Kayser is in 1941 afgebroken om plaats te maken voor het raadhuis van architect Peutz. In 2015 besloot de gemeente Heerlen om een nieuw stadskantoor te bouwen, naast het raadhuis en passend bij de stijl van het bestaande raadshuis van architect Peutz. Architect Francine Houben van Mecanoo kreeg deze opdracht. Tevens zou het raadhuis van Peutz gerenoveerd worden. Het raadhuis is sinds 1999 een rijksmonument. Er mag dus niets in veranderd worden zonder toestemming van B&W.

 

In het raadhuis bevinden zich de kamer van de burgemeester, de kamers van de wethouders, de raadzaal, burgerzaken en de burgerzaal. Het raadhuis moet toegankelijk zijn voor elke burger, ook zonder dat je een reden hebt om er naar binnen te gaan. Aan deze uitnodiging naar de burger is daarom op diverse manieren gewerkt. Zo lopen er mooie paden naar de toegangsdeuren en zijn er binnen zitjes geplaatst. De raadzaal is zo opgebouwd dat B&W het laagst zitten: zij bedenken plannen. Iets hoger zit de gemeenteraad: zij stemmen al dan niet in met voorstellen van B&W. Nog hoger gelegen is de tribune voor de inwoners: voor hen worden uiteindelijk de voorstellen gemaakt en al dan niet uitgevoerd. En boven de tribune is God (d’r Hergod) gezeteld, volgens de zeer gelovige Peutz de belangrijkste van allen.

Het nieuwe stadskantoor van architect Houben heeft qua uitstraling veel gelijkenis met het raadhuis. En daarnaast heeft het kantoor een open structuur, zo min mogelijk deuren, veel glazen wanden, wanden van planten, vides en een centraal gelegen open trap. De kleuren en materialen stralen rust uit en het is een heerlijke, open werkplek zodat de ambtenaren elkaar kunnen ontmoeten.

Op de buitenmuren zijn teksten aangebracht die betrekking hebben op het mijnverleden van Heerlen.

Na afloop konden de aanwezigen nog een boekje meenemen met daarin de lezing die Francine Houben zelf heeft gegeven over dit project. Hier wordt zowel de nieuwbouw als de renovatie beschreven en het boekje bevat prachtige foto's.

Verslag: Boottocht vanuit Maasbracht naar Stevensweert op 10 juli 2024

Op 10 juli hebben we met ongeveer 40 dames genoten van een mooie boottocht over de Maas vanuit Maasbracht richting Stevensweert. Het weer was aangenaam en het was een mooie boot.
We werden ontvangen met een lekkere kop koffie/thee en een flink stuk vla. De tocht voer eerst langs het kleine industrieterrein van Maasbracht en vervolgens langs afwisselende natuurgebieden, waar Galloway-runderen en Koninks-paarden stonden te grazen tussen kleurrijke planten en bloemen. De gids op de boot gaf uitleg van wat er onderweg te zien was. De boot maakte nogal eens een draai, maar de gids hield ons oriëntatie gevoel op peil door de kerktorens te benoemen van de omliggende plaatsen.
Stipt 16.00 uur legde de boot weer aan in de haven, waarna de bus ons naar het Outlet centrum in Roermond bracht voor een kort afsluitend bezoekje daar. We hebben genoten van een gezellige en prettige middag met een vlotte terugreis naar Heerlen.

Verslag: Modeshow oude klederdrachten -11 juni 2024

In het streekmuseum in Elsloo is onder andere kledij uit voorbije tijden te zien. Op 11 juni kwam een aantal museummedewerkers naar het gemeenschapshuis in Welten om deze kledij in een nostalgische modeshow te presenteren.

Onze voorzitster Paula Jung heette ons welkom.
De presentatrice Cor Versluys uit Elsloo gaf een zeer humorvolle en interessante uitleg bij de modewereld van de jaren 30, 40, 50 en 60. Wij zagen van alles langskomen, allerlei stijlen, beroepen zoals de politie, de mijnwerker, de verpleegster, het melkmeisje, de secretaresse, de chique dame uit Maastricht, de dokter met zijn speciale dokterstas
Vooral veel hilariteit bij de jarretels, het korset, nylons met naad, lange onderbroeken . We hebben een gezellige middag gehad. Op het eind kregen wij een bruid in het zwart te zien met een lang lelieboeket.
Lieske en Janine.

Verslag: Excursie naar Straelen - 23 mei 2024

Op donderdag 23 mei hebben we de Green City tour gedaan in Straelen en omgeving.

In het Duitse ‘Niederreinische Landschaft' ligt het zwaartepunt op de tuinbouw met haar regionale producten en de bloementeelt. Samen met het aangrenzende Limburgse tuinbouwgebied rond Venlo vormt het het allergrootste tuinbouwgebied van Europa. Rhein-Maas in Hierongen is de op twee na grootste veiling van Europa. Hier worden allerlei planten en bloemen verhandeld.

We hadden een geweldige gids die ons eerst lopend de mooie plekjes, o.a. de “Grüne Couch “heeft laten zien. Daarna zijn we vertrokken voor een rondrit langs de honderden kassen en landbouwbedrijven. Rond één uur kregen we een heerlijke lunch met een “torte“ als toetje. In de middag hebben we een rozenkwekerij bezocht, velen hebben een prachtige bos rozen gekocht. De bus rook heerlijk. Daarna zijn we vertrokken voor een rondleiding bij de familie van de Broek , een tomaten en aubergines kwekerij. Een kas van 100 voetbalvelden groot. Het is een 24-uurs bedrijf met 55 mensen in dienst. Natuurlijk werden ook hier tomaten gekocht.

Na vrije tijd in Straelen ging men voldaan naar huis.

Verslag lezing: Perspectief in Italiaanse plafondschilderingen - 22 mei 2024

22 mei 2024 gaf Arjen van Prooijen een zeer interessante lezing over de ontwikkeling van het perspectief in (plafond)schilderingen in Italië.Arjen behandelde het perspectief beginnend bij de vroege Renaissance, daarna in de hoge Renaissance en tenslotte in de late Renaissance aan de hand van veel en duidelijke voorbeelden. Eerst was in de kunst vooral het verhaal belangrijk, zoals bijvoorbeeld bij afbeeldingen van Het Laatste Avondmaal, waarbij men kon zien wat op tafel lag en wat men at. Perspectivisch klopte echter het een en ander niet. Pas vanaf 1410 werden lijnen toegepast in schilderingen waardoor er sprake was van perspectief. De kunstenaar moest wiskundig onderlegd zijn en verstand hebben van anatomie. Er werd geen gebruik gemaakt van liniaals maar van spijkers en touwen. De eerste schilder die het perspectief goed toepaste in zijn werk was Masaccio (zijn bekendste werk De Heilige Drie-eenheid).Er werd ook o.a. uitgebreid aandacht besteed aan de Sixtijnse kapel in Rome met het beroemde werk (1508-1512) van Michelangelo. De meester van het perspectief is Andrea Pozzo (1642-1709), lekenbroeder, wiskundige en kunstenaar. (Hij schreef 2 boeken over het perspectief (die zich bevinden in de universiteit van Heidelberg)). Zijn ongelooflijke schildering in de Sant Ignazio kerk in Rome is het beste te zien als je op een stip op de vloer staat en omhoog kijkt. Heel wat wijzer geworden over het perspectief in de (plafond)schilderkunst, op enthousiaste en deskundige wijze door Arjen van Prooijen gepresenteerd, keerde het geïnteresseerde publiek huiswaarts.

Verslag Pannenkoeken eten in Oensel - Schimmert - 16 mei 2024

Op donderdag 16 mei zijn we met 18 dames pannenkoeken gaan eten in 'Hoeve de Binnenplaets' in Schimmert.

Hof van Oensel, tegenwoordig geheten ‘Hoeve De Binnenplaets’ in Schimmert is een carré-boerderij, die oorspronkelijk is gebouwd in 1833. Ze deed toen dienst als veehouderij, maar heeft naast de functie van boerenbedrijf later ook dienst gedaan als galerie. In 2017 is de hoeve aangekocht door de huidige eigenaren, die het omgetoverd hebben tot vakantie-appartementen. In 2013 is de hoeve uitgebreid met een pannenkoekenrestaurant.

De keuze is enorm. Iedereen kon zijn eigen pannenkoek kiezen en onder het genot van een drankje was het een gezellige middag.

Verslag excursie Lilbosch - 19 april 2024

Op vrijdag 19 april hebben we een excursie gehad naar de Abdij Lilbosch in Echt. Abdij Lilbosch is een klooster dat iets buiten Echt gelegen ligt. Hier wonen nog 9 Cistercienzer monniken en een priester die een sober leven leiden in stilte en gebed. Hun inkomsten verwerven zij voornamelijk uit een gemengd landbouwbedrijf en de verzorging van o.a. hun zeer bekende ‘Livar-kloostervarkens’.

De glas in lood ramen zijn gemaakt door Charles Eyck. Het was er modderig en drassig, maar we hebben de varkens gezien. Na afloop was er een heerlijke kop koffie met vla.

Verslag lezing : Vitaal het jaar rond – Samen zelfstandig gezond - 10 april 2024

Op 10 april 2024 verzorgde Paulette Kreté de lezing 'Vitaal het jaar rond - Samen zelfstandig gezond'.
Paulette is werkzaam bij REMEDICA, een Eindhovense instelling die landelijk voorlichting geeft over Zorg en Welzijn.
Bij REMEDICA zijn o.a. aangesloten: Service Apotheek, Sudocrème en de Hersenstichting.
De Service Apotheek is er voor geneesmiddelen in eigen regie.
‘Over de Streep’ door het doen van een spel, dagelijks een ommetje maken, beweeg.

Ten gevolge van passende behandelingen, betere medicatie, ziekenhuizen, verbeterde hygiëne en vaccinaties is de landelijk gemiddelde levensverwachting flink gestegen. Ter vergelijking:
Geboren vanaf 1950: Landelijk gemiddelde leeftijd van mannen 70 jaar, bij vrouwen 72,6 jaar.
Geboren vanaf 2024: Landelijk gemiddelde leeftijd bij mannen zal 80,1 jaar zijn, bij vrouwen 83,1 jaar.

Tips voor vitaal ouder worden

Medicijngebruik
2024: Helaas een lagere vaccinatiegraad, medicijngebrek.
Per jaar worden er zo’n 50.000 fouten gemaakt in medicatie, waaraan zo’n 1000 mensen overlijden.
Dit kan worden voorkomen door melding bij je apotheek bij eigenhandig gebruik van vitaminen, pijnstillers en mineralen.
Nooit op eigen houtje stoppen met medicatie.
Na jaren gebruik van dezelfde medicatie kunnen er klachten ontstaan door een veranderend lichaam, naarmate we ouder worden en toename van het vetpercentage.
Drink dagelijks voldoende, ook de nier- en leverfunctie veranderen bij het ouder worden.

Sudocrème: Voor bescherming van de huid, pigmentvlekken, dunne en jeukerige huid.

APK Service Apotheek d.m.v. het downloaden van hun Service app.
Ga je op vakantie, vraag dan een gratis Medicijnpaspoort aan bij uw apotheek. Zo kan een apotheek in het buitenland altijd de juiste medicatie verstrekken.

Ontspanning:
Helaas heeft 1 op de 5 mensen in Nederland slaapproblemen.
Beter slapen bevordert de bloedsomloop.
Zorg voor een goede slaaphygiëne; doe ademhalingsoefeningen, yoga en stoelyoga, meditatie.
Luister naar rustige muziek, bijv. via Spotify ‘Kalm met Muziek’ en ‘Slaapkoppen’.

Beweging:
Beweeg een ½ uur per dag. Elke dag wandelen en beweging is goed voor lichaam en brein. Bekijk de Stappenteller op uw telefoon. Bevorder spierkracht voor minder snelle achteruitgang.
Dansen: Voor vitaliteit en sociaal aspect.

Een gezond lichaamsgewicht bevordert de Stofwisseling en is beter voor de gewrichten.
Hard voedsel eten activeert de doorbloeding van de hersenen. Blijf in balans door Valpreventie

Vitaal het voorjaar in:
Zeer aan te raden bij gevoeligheid voor winterdepressie: zorg voor voldoende buitenlucht en voor voldoende licht tijdens de winterperiode. Door een actief leven te leiden krijg je meer energie en heb je minder last van bijvoorbeeld artrose of reuma. Voordelen hiervan zijn een minder droge huid tijdens de wintertijd, minder last van hooikoorts tijdens voorjaar en zomer, sterkere nagels en minder haaruitval.

Ter voorkoming van stress…..een positieve mind.

Karin Snackers-Austen

Verslag excursie naar de Risk Factory in Venlo - 21 maart 2024

Op donderdag 21 maart leerden we bij de Risk Factory in Venlo hoe te handelen in diverse situaties op het gebied van brandveiligheid, verkeersveiligheid, positief gezond zijn en internet veiligheid.
Het klinkt heel erg goed en het was ook heel erg goed!!
We hebben enorm veel geleerd deze middag. We hebben geleerd waarop we moeten letten en wat we niet moeten doen. Het werd ons op een duidelijke en begrijpbare manier getoond en verteld.

Kort samengevat: eet gezond, blijf in beweging, heb oog voor elkaar en blijf nieuwsgierig. Ik denk dat we namens ons allemaal kan zeggen: super veel geleerd vandaag.

Aan dit teken ziet de brandweer waar zich hier een waterkraan bevindt: 2,8 meter naar voor en 1,3 meter
naar rechts.

De tips

  • Weet u dat een snoer van een stofzuiger of een verlengsnoer helemaal moet worden afgerold! Brandgevaar als de helft niet wordt afgerold.
  • Hoe bergt u een elektrische deken op? Nooit opvouwen, altijd oprollen.
  • Nooit een aansteker op de tafel laten liggen als er kinderen in de buurt zijn.
  • Bij onweer zo laag mogelijk bij de grond blijven.
  • Nooit een hete deurklink bij brand openmaken met de binnenkant van de hand. De spieren verstijven. De deur openmaken met de rug van de hand.
  • Nooit een telefoon ‘s nachts opladen op uw nachtkastje, als u slaapt merkt u het te laat als de telefoon oververhit raakt.

  • Bij binnenkomst moesten we 2 persoonlijke vragen beantwoorden en tevens de postcode en huisnummer invullen. We trapten er allemaal in. Tip:  Nooit iets persoonlijks met postcode en huisnummer aan vreemden geven!

Het inroepen van hulp

  • Voor dringend ambulance, brandweer en politie bel 112.
  • Mocht u de brandweer nodig hebben voor niet dringende zaken tel. nr 0900-0904
  • Voor politie tel.nr 0900-8844
  • U kunt op uw telefoon Burgernet downloaden. U kunt zelf de omtrek installeren waarin u berichten wilt ontvangen over vermissing, diefstal, overval en verdachte situaties.
  • U krijgt dan een bericht van de politie op u telefoon mocht het bij u in de buurt zijn.
  • U kunt ICE op uw telefoon installeren; zonder de code van u in te typen ziet een hulpverlener wie in nood moet worden  gewaarschuwd.

Verslag lezing 'Natuurportretten' door Bob Luijks - 13 maart 2024

Op woensdagmiddag 13 maart konden wij genieten van een boeiende lezing door de heer Bob Luijks, natuurfotograaf.
Verfraaid met prachtige dia-opnames werd er een mooi verhaal verteld over verschillende Limburgse natuurgebieden: de Meinweg, de Peel, de Doort, Grasbroek, de Grensmaas, het Stammenderbos, de Brunssummerheide, de St. Pietersberg en het Geuldal.
We zagen grote en kleine zwijnen langskomen, de vos, de bever en de das, de adder en het ree; diverse vogels zoals de boomklever en de boomkruiper, de specht en de ijsvogel; maar ook de porseleinzwam en de boomwrat en planten zoals de dennenorchis (zeldzaam), bosanemoon, beenbreek en de éénbes en zelfs vuurvliegjes in het Vijlenerbos.
We genoten van het prachtige Midden- en Zuid-Limburgse landschap, zo sfeervol gefotografeerd, waarover de heer Luijks enthousiast en kundig vertelde.
De conclusie van veel dames was dan ook: de lente lonkt, we willen ons unieke provincie weer gauw gaan verkennen.

Hartelijk dank aan de organiserende dames voor deze heerlijke middag.

Maria Boehmer-Godschalk.

Verslag bezoek Eurode Business Centrum Kerkrade - 29 februari 2024

Op donderdag 29 februari bezochten we het Euregiokantoor, officieel het 'EBC-Eurode Business Centre' aan de Nieuwstraat op de grens van Kerkrade en Herzogenrath. Een gebouw dat velen van ons kennen van ‘zien’, maar er nooit in waren. Het gebouw zelf heeft een intrigerende architectuur. Binnen in het gebouw huizen firma’s, die de betrekkingen tussen beide landen, Nederland en Duitsland, helpen te verbeteren, maar ook in groter verband onderlinge samenwerking in Europa trachten te versterken. Over dit doel kregen we een bijzonder duidelijke uitleg, waarvan ik (en ik denk wij allen) heel veel geleerd heb.

Een zeer leerzame ochtend. En leuk dat als je er nú langs rijdt, je nu wel weet wat er gebeurt.

Verslag Workshop porselein versieren - 20 februari 2024

Op dinsdag 20 februari hebben wij - 11dames - onder leiding van Yvonne Kokkelkoren de workshop porselein versieren gedaan. Na uitleg van Yvonne en enkele voorbeelden en sjablonen als hulpmiddel gingen we van start; eigen initiatief was  uiteraard ook goed.  Onder het genot van een kop koffie of thee ging iedereen geanimeerd aan de slag en de resultaten mogen er zijn: heel verschillend en kleurrijk!  Met instructies hoe we ons stipwerk moeten afbakken gingen we naar huis. Het was een leuke ontspannen maar ook leerzame ochtend

Lezing 'Lang zullen we leven' door Mevr. A. Schreuders-Derks - 14 februari 2024

Op 14 februari gaf mw. A. Schreuders-Derks een lezing met het thema:

'Lang zullen we leven',  “Ein laeve lank in Limburg”.

Na het welkomstwoord door Maria Merken van de werkgroep lezingen, kregen we een geweldige presentatie van een zeer enthousiaste Annie Schreuders. Zij deed dit in het Limburgs dialect, omdat ze van mening is dat iedereen die hier woont het dialect niet hoeft te spreken, maar wel moet kunnen verstaan. Indien nodig zou zij het vertalen.

Zij vertelde over een stukje cultuurgeschiedenis van alledag en met name over het leven van de vrouw. Dat deed ze met allerlei gebeurtenissen van de wieg tot aan het graf. Zij wist op een leuke manier de tradities, gebruiken in de religie, mode en kleedgedrag, eet- drink- en wooncultuur te omschrijven en aan te vullen met grappige anekdotes.

Zij kon boeiend vertellen en bij veel leden was er een vorm van herkenning over hetgeen zij vertelde. Zelfs een heel verhaal op rijm wist zij te onthouden en voor te dragen! We hebben allemaal wel dingen gehoord die we nog niet wisten, en dat nemen we toch maar weer mooi mee naar huis.
Het was een inspirerende en leuke lezing.

 Wie nog meer van A. Schreuders wil zien, horen of lezen, die kan haar boeken lezen of het ‘Museum van de vrouw’ in Echt bezoeken. De illustraties zijn foto's van de presentatie van mw. Schreuders. Zij heeft toestemming gegeven voor het plaatsen op de website.

Verslag lezingen Kunstgeschiedenis door Dhr. van de Loo - 17 januari 2024

De eerste lezing was op 17 januari. Om te vergelijken wat wij nu nog steeds als mooi beschouwen in de kunst en wat betreft ons uiterlijk ten opzichte van lang vervlogen tijden, nam Leon ons mee op een mooi verzorgde kunstreis. We begonnen bij de Egyptenaren en Assyriërs en via de Minoërs, de Cycladische eilanden en Grieken reisden we naar de Etrusken en Romeinen.

Het was prachtig om via dia's te zien hoe deze hele vroege kunsten elkaar overlapten, zeker gezien de serene glimlach die telkens opdook en toch altijd weer die verschillen tussen mannen en vrouwen. Waar we ook van opkeken was dat onze welbekende Griekse en Romeinse beelden van oorsprong druk beschilderd waren.

Voor wie daar ook geïnteresseerd in is, gaf Leon nog een mooie tip voor het Gallo-Romeins museum in Tongeren. Daar is momenteel de expositie “De oudheid in kleur“ te zien.

De tweede lezing was op 31 januari. Het eerste deel van deze tweede lezing ging over Christelijke kunst weergegeven met wrede taferelen in schilderijen van Dirk Bouts. Er werden afbeeldingen getoond van de "Marteling van de Heilige Erasmus" die zijn wrede lot gelaten ondergaat en van de "Kruisiging van Jezus " waarop bij omstanders veel emoties worden weergegeven. Daarna werd ingegaan op de schilderijen van Hans Baluschek die kunst voor het gewone volk maakte en de realiteit van de werkende klasse schilderde. Dat was prachtig door een gevoelsmatige schilder neergezet. Verder kwam Carel Willink aan bod met abstracte schilderijen en het neorealisme en het magisch realisme. En tenslotte werden de werken van Alex Katz besproken. Het gaat om grote werken met een eigen stijl (impressionisme) die vlak (plat) geschilderd zijn. 

Beide lezingen waren afwisselend en goed en duidelijk weergegeven.

Terugblik Nieuwjaarsbijeenkomst

Benieuwd; hoe zal de eerste nieuwjaarsbijeenkomst van het Vrouwengilde verlopen? Gezellig, ongedwongen, sfeervol en wat een opkomst! Na een korte verwelkoming en nieuwjaarsgroet van voorzitter Paula werd er getoost op een goed verenigingsjaar. Op tijd voorzien van een kop koffie of thee met de traditionele wafel en een hartig hapje heeft iedereen de gelegenheid gekregen en genomen om met elkaar te praten en verder kennis te maken. Kortom, een geanimeerde, geslaagde middag. Die zeker voor herhaling in aanmerking komt. Tevens van harte dank ook aan de mensen van A gene Bek die, het logistiek gezien, goed voor elkaar hadden.

2023

Hieronder vindt u alle verslagen van de activiteiten in het jaar 2023 en het verslag van de viering van het 100-jarig bestaan van de vereniging in 2022.

Klik op  'Download' bij het gewenste verslag en het bestand opent zich vanzelf.

Kerstviering 2023 Pdf
PDF – 241,7 KB 8 downloads
Lezing kerststallen - 6 december 2023
PDF – 343,0 KB 0 downloads
Workshop Speculaas bakken - 10 december 2023
PDF – 117,3 KB 0 downloads
Excursie Restaura - 22 nov 2023
PDF – 229,3 KB 0 downloads
Verslag Excursie Eindhoven 11 oktober 2023
PDF – 287,9 KB 13 downloads
Terugblik Huifkartocht 2023 Pdf
PDF – 627,4 KB 0 downloads
Verslag Viering 100 jaar VGH
PDF – 266,1 KB 34 downloads

Geslaagde Kerstviering - 14 december 2023

We mogen inmiddels terugkijken op een sfeervolle kerstviering op 14 december in de feestelijk in kerstsfeer versierde Auberge De Rousch.
De dames van de werkgroep Vorming (Margreet, Henny en Joke) waren verantwoordelijk voor de inhoud en presentatie van het programma en het bestuur had met de keuken van De Rousch diverse lekkere koude en warme gerechtjes geregeld.
We kwamen bijeen “rondom de kribbe’’, een deel van een prachtige kerstgroep, eens door Henny met een vriendin gemaakt voor het ziekenhuis in Heerlen.
In het begin van het programma konden we ons -aan de hand van zorgvuldig gekozen teksten- bezinnen op het thema “Vrede” en wat we er zelf aan kunnen bijdragen: Er blijft maar oorlog en ruzie ontstaan, de hoop en het vertrouwen op een betere wereld zou je bijna vergaan. Maar het kerstkind, liggend op wat stro, komt met een boodschap van vrede en dat er nog hoop is voor de wereld. Zet mensen aan tot nadenken en nodigt ons iedere Kerstmis uit voor een nieuw begin.

Meer respect opbrengen voor de ander en hem of haar proberen te begrijpen, de ander zijn anders zijn gunnen en verdraagzaam zijn, niet tegenover maar naast elkaar staan, ook al ben je het niet met die ander eens…dat zou een goed begin van vrede zijn! Dit vraagt allereerst eens méér tevreden zijn met je eigen situatie. Zo begint vrede bij jezelf. Als herinnering aan deze kerstboodschap had de werkgroep voor iedereen een vredesduifje met die tekst erop gemaakt om thuis in de kerstboom te hangen.
Tussen de bezinnende teksten door en tijdens de hapjes werd er kerstmuziek gedraaid en na het culinaire gedeelte werden we tot besluit van de middag extra muzikaal verrast door kerstengelengezang van het Dameskwartet Viele.
En de tussendoor gehouden kerstcollecte voor de Stichting Leergeld Parkstad heeft € 350,00 opgebracht. Zo zijn niet alleen wij, maar ook behoeftige kinderen blij gemaakt.
Al met al een geslaagde middag!

Lezing Kerststallen - 6 december 2023

Op woensdag 6 december was er een interessante lezing over kerststallen van Lex Vlieks. Weten wij nu wel alles van de kerststal of zijn er toch nog twijfels ?

Maar wat wel duidelijk was dat dhr. Vlieks een zeer aantrekkelijk verhaal had over de geschiedenis en de aanduidingen in de evangeliën.

Allerlei prachtige kerststallen uit Zuid Amerika, Azië, Afrika, China en natuurlijk Munstergeleen waren te zien: zie de onderstaande afbeeldingen.

Workshop Gevulde speculaas bakken - 1 december 2023

Op vrijdagmiddag 1 december namen we deel aan een workshop gevulde speculaasbakken in ‘Het Bakatelier’ in Valkenburg. Na ontvangst en kennismaking werden we onthaald met koffie en thee.

Hierna schreef iedereen een naamkaartje, dat daarna op je aangereikte schort geplakt kon worden. We werden aan twee grote baktafels geplaatst, waar de ingrediënten voor de speculaastaart al grotendeels klaar stonden. Vanaf ieders werkplek hadden we goed zicht op Roel, de bakker, die het hele voorbereidingsproces in stappen uitlegde en voordeed, zodat we vervolgens na elke stap zelf aan de slag konden. Handen in het deeg en … kneden, rollen en duwen maar. Omdat na deze bewerking dit deeg een poos moest ‘rusten’, werden we weer getrakteerd op koffie en thee en iets lekkers. De handen werden weer aan het werk gezet, maar nu met het klaarmaken van de vulling, de laag spijs. Opnieuw kneden, duwen en rollen.

Vervolgens deed de bakker voor hoe het deeg en de vulling in de bakvorm aangebracht moet worden. De bakvormen konden worden gevuld en de speculaastaarten werden voorzien van een naamplaatje in de grote oven geschoven.

Tijdens het bakproces was er frisdrank, koffie en thee naar keuze, een hartig hapje en konden we toezien hoe Roel een kruimelvlaai met roomvulling maakte, terwijl hij daarbij uitleg gaf over de samenstelling van de ingrediënten en hoe je een vlaai bakt van welke samenstelling dan ook. Ondertussen vulde de ruimte zich met de heerlijke geuren van de speculaastaarten, werd het recept van de taart uitgedeeld en konden we het eindproduct met het restant deeg in een doos mee naar huis nemen. Lovende woorden klonken in de auto op weg naar Heerlen.

Een geslaagde bakmiddag.

Verslag Excursie Restaura  22 november 2023

Op 22 november jl. hebben we een geslaagde excursie gemaakt naar Restaura in Heerlen, waar men archeologische vondsten, komend uit het hele land, tracht te herstellen. Bij Restaura proberen ze dan deze vondsten zoveel als mogelijk in hun oorspronkelijke staat terug te brengen.

Na een algemene inleiding bij de ronde plattegrond van het stadscentrum van Heerlen, waar met name nogal wat Romeins aardewerk is gevonden, werden we vervolgens meegenomen naar de diverse  “materialen” ateliers.

Voorwerpen van hout, leer, bijvoorbeeld schoenen met name schoenzolen, glaswerk, gebruiksvoorwerpen van ijzer en een nog te onderzoeken grote hoeveelheid munten.

Het verhaal bij de munten was veelbelovend.

Een bevlogen en deskundige rondleider heeft de twee afzonderlijke groepen telkens een uur lang geboeid met zijn uitleg en beantwoording van de vragen. Met dank alsnog aan hem.

Excursie Eindhoven - 11 oktober 2023

Op 11 oktober hebben we het Philipsmuseum bezocht in Eindhoven. We werden ontvangen met koffie en heerlijke appeltaart. Iedereen kon op eigen gelegenheid het museum bezoeken, waar veel foto’s en apparaten uit de tijd van onze jeugd te zien waren. De rondrit in de middag werd begeleid door een gids. In anderhalf uur tijd zijn we vele wetenswaardigheden over Eindhoven te weten gekomen. Eindhoven wordt niet alleen ‘de lichtstad’ genoemd maar ook ‘de groene stad’ vanwege haar vele bomen, parken en vijvers. Het was weer een geslaagde dag met tevens heel mooi nazomerweer.

  • Foto 1 Gerard Philips.
  • Foto 2 Het toenmalige Laboratorium van Philips dat nu in het museum te zien is.

 

Terugblik Huifkartocht

Wegens grote belangstelling is de afgelopen  maanden 2 keer een huifkartocht georganiseerd.  Het was een leuke tocht, een gezellige lunch en ook nog aardig weer !

2022

Verslag Viering 100-jarig bestaan 12 mei 2022

Op 12 mei 2022 vierden we ons 100-jarig bestaan in Abdij Rolduc in Kerkrade. De Vrouwengilde Heerlen is als Katholieke Vrouwengilde opgericht in 1920. De viering heeft echter vanwege corona pas twee jaar later kunnen plaatsvinden.